Mindent, amit tudnod kell a pinworms -ról

Olyan termékeket is tartalmazunk, amelyekről úgy gondoljuk, hogy hasznosak az olvasóink számára. Ha ezen az oldalon található linkeken keresztül vásárol, akkor kis jutalékot kereshetünk. Itt van a folyamatunk.

A pinworm, más néven szálhernyó, nagyon gyakori bél parazita. A pinworm -fertőzéssel kapcsolatos egészségügyi állapot enterobiasis néven ismert.

A Betegség Ellenőrzési és Megelőzési Központok (CDC) szerint a pinworms a leggyakoribb féregfertőzés típusa az Egyesült Államokban.

Paraziták, ami azt jelenti, hogy az emberi testet használják a túléléshez és a szaporodáshoz. Az emberi pinworms nem tudja megfertőzni más állatot. A

felnőtt férgek mindössze 0,2–0,4 hüvelyk vagy 5-10 milliméter (mm) hosszúak, körülbelül egy vágott méretűek. Fehér vagy krém színűek, és úgy néznek ki, mint kis száldarabok. A pinworms legfeljebb 6 hétig élhet.

Ez az MNT Knowleding Center cikk részletesebben feltárja az okokat, a tüneteket és a kezeléseket.

Gyors tények:

  • A férgek a bélben érettek, majd az emésztőrendszeren áthaladnak, hogy tojást tojjanak éjjel, az anális területen.
  • A viszketés általában rosszabb vagy észrevehetőbb éjszaka, és néha felébreszthet egy pinworms embert.
  • A pinworm több ezer mikroszkópos tojást fektethet.
  • A pinworm tojások nem láthatók szabad szemmel.

Ha az egyénnek csak kis számú felnőtt férje van, akkor a tünetek enyhe lesznek, vagy egyáltalán nem lehetnek tünetek. A tünetek rosszabbak a nehéz vagy közepes fertőzések esetén.

Körülbelül 4 héttel a pinworm tojások lenyelése után az érett nőstények kijutnak a bélből az anális területre, ahol a tojásokat zselésszerű anyagba helyezik.

Ez az anyag, amelyről úgy gondolják, hogy az ember viszketést okoz, és általában éjjel történik. Az érési és reprodukciós szakaszok során a pinworms -ban szenvedő személy tapasztalhat:

  • Zavart alvás
  • Az anális terület viszketése, amely néha intenzív lehet, főleg éjszaka, amikor a A nőstény férgek tojást tojnak
  • Enyhe émelygés

Súlyos fertőzésben szenvedő egyének tapasztalhatók:

  • Az étvágy elvesztése
  • < Li> Súlyos ingerlékenység

  • Időszakos hasi fájdalom
  • Alvási nehézségek
  • fogyás

Ha valakinek találják, hogy van egy Fertőzés, a háztartás összes többi tagját is kezelni kell, még akkor is, ha nincsenek tünetei.

A szigorú higiéniai intézkedések orvosolhatják a pinworm-fertőzést és jelentősen csökkenthetik az újbóli fertőzés kockázatát.

A féreg élettartama kb.

A pinworms háztartásban mindenkinek be kell tartania a következőket:

  • Mossa meg az összes ágyneműt, ágyneműt és ennivaló játékokat. A normál mosási hőmérséklet elfogadható, de jól meg kell ölelni.
  • Alaposan vákuum az otthon, különösen a hálószobákat. A porszívózásnak rendszeresnek és alaposnak kell lennie a 6 hetes időszak alatt.
  • Nedves poros felületek a konyhában és a fürdőszobában, a ruhát gyakran rendszeresen mossák forró vízben.
  • Ne rázza meg azokat a dolgokat, amelyekre tojások vannak rajtuk, például ruházat, pizsama, ágynemű vagy törülköző.
  • Ne eszik a hálószobában. Fennáll annak a veszélye, hogy a tojások lenyelése rázta meg az ágyneműt.
  • Győződjön meg arról, hogy a háztartás minden tagjának körmei rövidek.
  • tartózkodjon a köröm harapásától és az ujjszopástól. Lehet, hogy ez nem könnyű, ha a házban kisgyermekek vannak.
  • Mossa meg alaposan és gyakran a kezét, és a körmök alá sadírja. Étkezés előtt, a WC -hez való elmenni és a pelenkák cseréje után, ügyeljen arra, hogy kezet mosson.
  • Éjszaka viseljen szorosan illeszkedő fehérneműt. Ügyeljen arra, hogy minden reggel cseréljen fehérneműt.
  • A pamutkesztyű segíthet a karcolás megelőzésében alvás közben.
  • Rendszeresen fürdjön vagy zuhanyozzon. Alaposan tisztítsa meg a testet, különös figyelmet fordítva az anális és hüvelyi területekre. A zuhanyozás inkább a szennyező fürdővíz elkerülésére szolgál.
  • Ne ossza meg a törülközőket vagy az arc flaneleket.
  • A fogkeféket zárt szekrényben kell tartani, és használat előtt jól öblíteni kell.

Amikor a fertőzés eltűnt, a jó kézmosási gyakorlat és a higiénia segít megelőzni az újbóli fertőzést. A jó higiénia megakadályozhatja az újabb kitörést, még akkor is, ha a gyerekek újabb pinworm -fertőzést vesznek fel a barátoktól az iskolában.

okok

A pinworm -fertőzés oka nem megfelelő higiénia.

A tojásokat a fertőzött személy végbélnyílásából a saját szájába, vagy más felületre fertőzik. Ha valaki más megérinti, amely szennyezett a felületet, majd megérinti a száját, akkor valószínűleg lenyelheti a tojásokat, és megfertőződhetnek.

A nőstény pinworm tojásokat fektet a végbélnyílás és a hüvely körül. A tojásokat át lehet vinni az ember végbélnyílásából:

  • ágyneműek
  • szőnyegek
  • Kezek
  • Törölközők
  • Fehérnemű és ruhák

A női pinworm viszkető nyálkahártyát bocsát ki, amikor tojásait fekteti, és sürgetést vált ki, hogy megkarcolja a végbélnyílás vagy hüvely érintett területét. A kezekből a tojásokat bármibe lehet áthelyezni, amely megérinti, beleértve:

  • A fürdőszobai edényeket, például fogkeféket, fésűt és keféket
  • közvetlenül mások kezébe.
  • Bútorok
  • Konyha- és fürdőszoba felületek
  • Konyhai edények
  • Játékok

A tojások nyelése

A tojások akár 3 hétig is túlélhetnek a felületeken. Ha megérintik őket, akkor a kezükre kerülnek. Ha a kezek akkor érintik a személy száját, akkor komoly kockázatot jelent a tojás lenyelése és a megfertőződés.

Légzés a tojásokban

A mikroszkopikus tojások levegőbe kerülhetnek, majd lélegzetet kaphatnak és lenyelhetnek. Ez akkor fordulhat elő, ha például törülközőt vagy ágyneműt rázhat. A tojások a bélben 1-2 hónappal a lenyelés után kelnek ki. Kelés után egy női pinworm több tojást fektethet.

A gyermekek körében rossz higiénia

A kisgyermekek nagyobb valószínűséggel fertőzöttek, mert általában kevésbé alaposak a kézmosás szempontjából. A gyermekeknek hosszú élettartamú fertőzések is lehetnek, mert folyamatosan nyelnek friss tojásokat.

A gyermekek általában szorosan kapcsolatba lépnek egymással, így az újbóli fertőzés valószínűbb.

túlzsúfoltság

A pinworms zsúfolt körülmények között gyakoribb.

PET higiénia

Az embereket érintő pinworms nem tudja megfertőzni az állatokat vagy a háziállatokat. Néhány mikroszkopikus tojás azonban a kedvtelésből tartott állatok szőrére leszállhat, majd az emberi kezekbe helyezheti, amikor peting vagy velük játszik. Fontos megjegyezni, hogy a probléma nem a háziállat; Ez az emberi higiéniához vezet.

Diagnózis

A következő módszerek használhatók a pinworms diagnosztizálására:

szalagos teszt

Ez a teszt celofán szalagot használ. Az orvos egy darab átlátszó műanyag szalagot helyez a végbélnyílás körül a bőr ellen, majd mikroszkóp alatt nézi a szalagot. Mivel a féreg hajlamos éjjel tojásait fektetni, a jó minták valószínűleg kora reggel. Az emberek a fürdőszoba vagy a fürdés használata előtt maguk is alkalmazhatják a szalagot. A mintát ezután orvoshoz kell vinni.

Megnedvezett tampon

Az orvos vagy a nővér megnedvesített tamponot vehet az anális terület körül.

féreg észlelése

A férgek néha láthatók az anális területen, fehérneműben vagy a WC -ben. A székletben a férgek úgy néznek ki, mint kis darab fehér pamutszál. Méretük és fehér színük miatt a pinworms -ot nehéz látni. A férfi féreg ritkán látható, mert a bélben marad. A legjobb, ha éjszaka keresünk pinworms -ot, amikor a nőstény kijön, hogy tojásait fektesse. Ha gyermekeket ellenőrzi, akkor a legjobb, ha körülbelül 2-3 órával ellenőrizte az elaludást.

mikor kell orvoshoz fordulni

Ha terhes, szoptat, vagy 6 hónaposnál fiatalabb csecsemője van, és gyanítja, hogy lehet pinworms, akkor látnia kell azonnal orvosod.

kezelés

A pinworm fertőzés könnyen kezelhető. Fontos megjegyezni, hogy a kezelés az újbóli fertőzés megelőzésére is összpontosít. A család minden tagját kezelni kell. A kezelés 6 hetes szigorú higiéniai módszerből vagy gyógyszerből állhat, amelyet 2 hétig szigorú higiénia követ.

Néhány gyógyszer rendelkezésre áll (a pult felett) a helyi gyógyszertárakban. Fontos, hogy kövesse a gyártó utasításait. Terhes, szoptató vagy 6 hónaposnál fiatalabb csecsemőnek kell beszélnie egyének orvosával.

Pinworms gyógyszeres kezelés

Ha gyógyszereket használnak, azt a háztartásban mindenkinek kell adni. A családtagok (ugyanabban a háztartásban élő emberek) között fennáll az átadás kockázata; Tehát a fertőzés esélye, ha valaki diagnosztizáltak, még akkor is, ha nincs tünet. Jelenleg a CDC a következő kezelést javasolja a pinworms számára.

  • Mebendazole: Ez a gyógyszer blokkolja a féreg azon képességét, hogy felszívja a glükózt, és néhány napon belül hatékonyan megöli azt. Rágható formában vagy folyadékként lehet venni. 100 milligrammos adagot vesznek fel, és általában 2 hét alatt megismétlik.
  • Pyrantel Pamoate: Ez a gyógyszer a pulton keresztül kapható a pinworms kezelésére. Megbénítja a férgeket. Az adagot beveszik és 2 hét alatt megismételjük.
  • albendazol: Mint a mebendazol, ez a gyógyszer is blokkolja a féreg képességét a glükóz felszívására. Egy 400 milligramm adagot veszünk, majd 2 hét alatt megismételjük.

A higiéniai intézkedéseket a kezdeti kezelést követő 2 hétig folytatni kell.

Különböző gyógyszerek érhetők el online vásárláshoz. Beszéljen orvosával, mielőtt bármilyen Medicatont szedne.

Terhesség és szoptatás

A higiéniai módszert általában terhes vagy szoptató anyák esetében ajánlják, nem pedig gyógyszeres kezelés. Sem a mebendazolt, sem az albendazolot nem szabad a terhesség első 13 hetében szedni.

A terhesség és a szoptatás 2. és harmadik trimeszterében a gyógyszereket szükség esetén használható. Ezt a döntést orvosnak kell meghoznia.

A Pyrantel -t nem szabad terhesség alatt szedni, anélkül, hogy orvos jóváhagyja.

csecsemők és gyermekek

Beszélj egy orvosnak a 2 év alatti gyermekekkel, akiknek kezelésre szorulnak. A higiéniai módszer gyakran előnyös. Ha újabb kezelésre van szükség, akkor ajánlhatják a gyermek korának megfelelő és biztonságos gyógyszert.

szövődmények

Bár kényelmetlen és néha riasztó, a pinworm -fertőzés eredményekénti szövődmények ritkák. Ha azonban előfordulnak, akkor magukban foglalhatják:

  • Húgyúti fertőzés: Ez gyakoribb a nehéz pinworm -fertőzésű nőkben. A féreg a hólyagba is vándorolhat, cystitist okozva.
  • Peritoneális üregfertőzés: A nőstényekben a féreg vándorolhat az anális területről a hüvelybe és a méhbe, petevezetékekbe és a medencei szervek körül, vaginitist vagy endometritist okozva.
  • Súlycsökkenés: Ha a fertőzés súlyos, akkor a parazita póréhagyma alapvető tápanyagokat, ami fogyáshoz vezethet.
  • Bőrfertőzés: A viszketés intenzív karcoláshoz vezethet, amely megszakíthatja a bőrt, növelve a fertőzés kockázatát.
  • Fendicitis: Vannak olyan pinworms esetek, amelyek a függelékbe vándorolnak. A súlyos fertőzésekhez vagy szövődményekhez gyógyszeres kezelésre lesz szükség. A megelőzés általában megfelelő higiéniai intézkedések révén érhető el. Nincsenek súlyos vagy azonnal életveszélyes szövődmények. Mindaddig, amíg a kezelés nem sokkal a tünetek megjelenése után történik, a pinworms paraziták, amelyek könnyen kezelhetők.

    • Közegészségügy
    • Gyomor -bél/gastroenterológia
    • Gyermekgyógyászat/Gyermekek egészsége

    Az orvosi hírek ma szigorú beszerzési útmutatásokkal rendelkeznek, és rajzolnak rajzolást Csak a szakértői vizsgálatokból, az egyetemi kutatóintézetekből, valamint az orvosi folyóiratokból és egyesületekből. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat – az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a

    szerkesztői politika elolvasásával.